Hej på er alla drevervänner! Nu när vi har en förhoppningsvis härlig sommar framför oss så känns kanske jaktsäsongen avlägsen, men misströsta inte, den kommer snart och då gäller det att vara förberedd.

Under vår och sommar är det viktigt att aktivera och konditionsträna din hund, det tjänar både du och hunden på när jaktsäsongen drar igång. Ett bra sätta att aktivera hunden på är att lägga spår. Vill du starta på viltspårsprov hjälper vi dig med det också. Anmälningsinformation finner du på vår hemsida.

I Skånes Dreverklubb är det för närvarande 136 medlemmar. En ökning från samma tid förra året, då vi var 123 medlemmar. Mycket possitivt!
Det har dessutom varit ökningar på både drevprov och utställningar.

På Skåneprovet säsongen 2018-2019 har vi följande resultat:
Nov-dec 2018 hade vi 16 starter varav 12 var vid SM-uttagningen och 1 var på det nationella unghundsmästerskapet.
Jan-feb hade vi 15 starter.
Bästa hund: Ekarpsgårdens Ville II, 2+1+3+3 Rå 34 Ep
Bästa allroundhund: RE Isa, 1 rå + 2 räv 28 Ep
Bästa rävhund: RE Isa, 1 rå + 2 räv 28 Ep
Bästa unghund: Bockfällans Fanta, 1+2 Rå 30 Ep

Du är välkommen att anmäla din Drever till hösten/vinterns Drevprov, så ordnar vi provmark och domare. Du har även möjlighet att starta på din egen jaktmark (hemmamark), tills hunden har uppnått 2st 1:a pris vid olika provtillfällen. Du kan även starta i unghundsklass, mellan 12-24 mån, där provtiden är max 4 timmar.   

Det är viktigt att vi meriterar våra hundar på drevprov. Vi vill alla ha bra och fungerande jakthundar men detta får vi endast om vi hjälps åt med att starta på drevprov, viltspårprov och utställningar, samt att aktivera hunden med lydnad och samarbetsträning.

Vid vår utställning i Broby förra året hade vi otroliga 51 startande hundar. Detta ökade vi i år på till 57 startande hundar.
BIR blev J SEUCH DREVSTIGENS ÖNSKA SE29447/2015 Äg: Niclas Kanstedt, Vrigstad
BIM blev J SEUCH VÄTTERVINDENS WICKO SE15412/2015 Äg: Lars-Göran Karlsson, Skillingaryd
Domare var Bo Paulsson.

Skånes Dreverklubb´s nästa utställning är på Brukshundsklubbens anläggning i Örkelljunga, lördagen den 17 augusti 2019. Domare:  Liz-Beth Carlsson Liljekvist
Här blir det även prisutdelning till de hundar som tagit 1:a pris eller bättre på Drevprovssäsongen 2018/2019. Vill du ha ditt pris, måste du närvara vi denna utställning.  Vi kommer inte att skicka ut några priser.

Årets Dreverstämma anordnades av Upplands DK den 15/6 2019 i Uppsala.
Skåne representerades av 4 delegater.
Som ni säkert har uppmärksammat så har det varit ett turbulent år i Svenska Dreverklubben och det har skrivits en del negativa saker i jaktpressen. På DS 2018 valdes Håkan Hedekäll till ny ordförande, men avgick efter bara ett par månader och en extrastämma utlystes. På denna valdes Magnus Enocson som ny ordförande.

Den största och tråkigaste händelsen under året är dock då det framkom att ett stort bedrägeri har pågått under flera års tid och det har förskingrats ca 1miljon kronor från klubben. En polisanmälan är gjord och man inväntar just nu polisutredningen. Där finns en starkt misstänkt person som under tiden för bedrägeriet har haft tillgång till kontot.

Det befarades att det på stämman skulle kunna bli heta diskussioner ang detta, men dessa uteblev till stor del och stämman flöt som väl var på bra. Förhoppningarna är nu att polisen löser detta och att klubben reder ut denna storm tillsammans.

Sista söndagen i september anordnar vi en domaredag där vi gärna ser att alla våra drevprovsdomare elever och aspiranter, närvarar. Vi planerar även en domaredag i jan 2020. Det är av största vikt att vi träffas och utbyter erfarenheter, så att våra hundar blir bedömda så rättvist som möjligt.
Är du inte domare idag, men kanske funderar på att bli det, så är du välkommen att höra av dig. Det är viktigt att vi nyrekryterar domare då drevproven är det allra viktigaste avelsverktyget vi har. Vi ska även i år bjuda in Blekinge Dreverklubbs domare till dessa ”Domaredagar”, för ett utökat samarbete.

Till hösten anordnas det som vanligt drevprov.
Sösdalaprovet
, där du även kvalificerar dig för SM-uttagning och ev. vidare till Drever-SM, pågår under tiden 4/11 till 13/12- 2019.
Skåneprovet ( även start på hemmamark) pågår under tiden 4/11 till 31/12-2019 samt 1/1 till 29/2-2020.
Anmälan sänds till kommissarien:
Peter Jönsson
Strättö 1
341 76 Ryssby
E-post: pidde_85@hotmail.com
Tel: 070-382 20 45

Startavgiften 450:- sättes in på Plusgiro 4773871-1 i samband med anmälan, som behandlas efter att avgiften finns på klubbens plusgirokonto.

För att spara på både miljön och klubbens ekonomi kommer medlemsinformationen på vår hemsida. Du som även vill ha den via din e-mejladress, fyll i dina uppgifter på vår hemsida hemsidan@skanesdreverklubb.se

Du som önskar få din information brevledes (via posten) Kontakta Stefan på tel. 070-9492979

Nu önskar vi er en fortsatt skön sommar och ser fram emot en ny jaktsäsong.

Styrelsen Skånes Dreverklubb

Besök oss gärna på vår hemsida www.skanesdreverklubb.se. Har ni några fina bilder på era hundar eller annan information som ni vill dela med er av får ni gärna skicka över detta.