Drevern, eller som den tidigare hette, Dachsbracken, är en hund som avlades fram på kontinenten i mitten av 1850-talet. Vi behöver alltså inte gå så långt tillbaka för att finna dachsbrackens rötter - i Sydtyskland, Tyrolen och Schweiz. Namnet skapades mycket för att visa rasens ursprungsblandning: der Dachshund och den högre stövaren, der Bracke. En lågbent jakthund med träffande namn.

De första registreringarna i SKK gjordes redan 1913. 1944 bildades Svenska Dachsbrackenklubben och 1947 ändrades namnet till Drever och Svenska Dreverklubben. SDK har idag 22 lokalklubbar och ca 3300 medlemmar.

Drevern är en allrounddrivare med fantastisk jaktlust som idag används till jakt efter hare, räv och rådjur. Detta hindrar klart inte att man kan specialisera den på ett bestämt viltslag. Den har alltid varit en hund för jägaren och har förskonats från extrem exteriöravel.

Det finns många exempel på alldeles utmärkta hardrivare som väl kan jämföras med de bästa stövarna. Drevern har av någon jaktskribent kallats "de drivande hundarnas formel 1". Utmärkande för en bra drever är ett lagom vidsträckt sök, förmåga att snabbt resa vilt, spårnoggrannhet och lagom drevhastighet.